Libro de Josep Vicent Vidal. «No ho faré més». Moros, Cristians i músics. Una visió completa de la Festa.

Salutació de la presidenta de la UNDEF

Ara fa quasi 5 anys, quan vaig iniciar el meu camí com a presidenta de la Unió Nacional d’Entitats Festeres (UNDEF), un dels projectes que vam marcar com a prioritaris és el que teniu ara mateixa a les mans: un llibre que explicara les nostres festes als joves adolescents, xiquetes i xiquets, perquè conegueren amb profunditat l’origen de la nostra tradició de Moros i Cristians. El nostre objectiu responia a una de les màximes de la diversitat i la cultura: reconeixem i estimem allò que coneixem.

En aquell moment inicial i il·lusionant, tot estava per fer i tot era possible. La meua junta directiva i jo poc imaginàvem el que ens passaria després pràcticament per damunt: entre d’altres, algunes coses que haurien pogut tindre remei, com els problemes que hem tingut amb la gestió de la pólvora, i d’altres que eren imprevisibles i irremeiables, com una pandèmia mundial que va paralitzar les nostres vides i també les nostres festes. D’aquesta manera, allò urgent va acaparar tot el temps i allò no urgent, però important, va haver de quedar en un segon plànol. Poder fullejar el llibre que teniu ara a les mans representa per a nosaltres, per tant, no només l’acompliment d’una de les nostres aspiracions més motivadores sinó també que hem pogut fer front a les adversitats amb èxit, totes unides…

LLIBRE “NO HO FARÉ MÉS”

En aquestes paraules des de la UNDEF volem agrair l’aportació per part de Diputació de València en difondre les nostres Festes de Moros i Cristians mitjançant la seua col·laboració en la publicació del llibre “No ho faré més, moros cristians i músics. Una visió completa de la festa”.

DEDICATÒRIES

Un senyor Fester, Pepe ‘la Renfe’ [Pasdoble] Javi Gandia Juan.
Alegria Rebelde [Marxa mora] Òscar Vidal Belda.
BraveJovi [Marxa cristiana] Isidro Guillen Martínez.
Als meus, en especial, a Mariola, a Anna i a Ricard.

I si estem connectats genèticament amb els nostres avantpassats
i la festa és el llenguatge per comunicar-se amb nosaltres?
…I és per això que som tan feliços quan desfilem»

ÍNDEX

1.- Introducció
2.- Els fets històrics.
3.- Els orígens. Explicació i interpretació.
4.- Expansió i creixement de la Festa.
5.- Personatges festers.
6.- La música festera.
7.- La participació de la dona.
8.- Els actes.
9.- L’ecosistema de la Festa.
10.- Annex 1.
Llistat pobles que celebren Festes de Moros i Cristians. 11.- Annex 2.
Grans èxits de la Música de Moros i Cristians.
12.- Últimes reflexions.
13.- L’autor.
14.- Bibliografia.