SEGUNDA EMBAJADA
 
 
2ª Ambaixada: Ambaixador Moro al castell, Ambaixador Cristià baix.
 
AMBAIXADOR CRISTIÀ: Ah del castell, Ah dels moros que dominen el fortí.
AMBAIXADOR MORO: Quí será el valent que retrona pegant crits?
AMBAIXADOR CRISTIÀ: Un cristià que vol tornar a aquest poble on vivia tan tranquil.
AMBAIXADOR MORO: Quines intencions portes a aquest poble que ja és sarraí?
AMBAIXADOR CRISTIÀ: Porte una ambaixada important que de segur et serà de bon profit.
AMBAIXADOR MORO: En nom d´Alàh et done la benvinguda, parla que estic disposat a escoltar-te.
AMBAIXADOR CRISTIÀ: Tot el món sap que quan els vostres predecessors invadiren Hispània, molts cristians fugiren refugiant-se a les muntanyes del nord. Eixos punts de ressistència donàren peu al naixement dels regnes de Navarra, Els Comtats, Aragó, Astúries, Lleó i Castella.
AMBAIXADOR MORO: Això és difícil d´entendre per què és un llarg procés de guerres, envejes i interés delsteus reis per l´ambició de poder.
AMBAIXADOR CRISTIÀ: Tens raó, eixe és un mal del qual patim i no sembla tindre cura, però també vosaltres el patiu. Des que conqueríreu el castell, heu tingut guerres tribals a mort, aquell magnífic califat es va trencar en regnes taïfes en desfer-se el gran imperi Almoràvit. Això mateix està passant amb els Almohades. La vostra divisió és prova vostra feblesa i de l`ambició d´uns i d´altres.
AMBAIXADOR MORO: No t`ho puc negar, les coses així han passat, però confie que la mà d´Alàh m´ajudarà a unir els meus pobles de nou.
AMBAIXADOR CRISTIÀ: No sigues tan optimista, els reis cristians desitjen aquests territoris, hi ha pactes fets de paraula per al repartiment dels regnes, castells i beneficis que hui encara són vostres.
AMBAIXADOR MORO: Ves en compte amb els vostres tractats, molts han canviat segons noves conveniències o interesos de les parts.
 
AMBAIXADOR CRISTIÀ: Però d´altres encara que amb dificultats s´han acomplert bé. Els tractats per al repartiment de posssessions sarraïnes a València, Dènia i Múrcia haguéren de revisar-se moltes vegades i fa poc Jaume I signà amb Alfons de Castella el tractat d´Almirra, fixant els límits del Regne de València.
AMBAIXADOR MORO: Coneixem eixes històries i sabem que Jaume I no ha baixat de Biar, però tot això no té res a vore amb nosaltres, que amb força i valentia hem recuperat viles i castells que éren nostres fa 10 anys.
AMBAIXADOR CRISTIÀ: La cosa està bén clara. Amb el regne conquerit el rei En Jaume I no ha de permetre les vostres sublevacions. Cal que li lliureu els vostres castells, com també el vostre vassallatge. Si meditàreu una mica lliuraríeu el calstell sense bregues ni baralles, si no la força de les armes substituirà qualsevol pacte.
AMBAIXADOR MORO: Encara presumiu de poder i fortalesa? No recordeu com perdéreu aquest castell? Els vostres propòsits no tenen cap ni peus. Els moros de València són més forts del que es penseu, a més alguns cristians estàn amb nosaltres.
 
AMBAIXADOR CRISTIÀ: Ja sabem de l´amistat del rei de Castella amb Al- Azraq i del seu interés per aquestes terres. El rei Alfòns tenia molt d´interés per Xàtiva i Moixent i amb açò està buscant-li les pessigolles al rei Jaume I.
AMBAIXADOR MORO: Açò demostra que de vegades els pactes es fan segons conveniència.
AMBAIXADOR CRISTIÀ: Tens raó, molts eixemples d´eixos pactes de conveniencia hem vist a Margarida, a la Vall de la Gallinera, a la Vall d´Ebo i altres. Al- Azraq ha trencat els pactes que havia fet sublevant-se i estenent-se com mala herba per aquestes terres.
AMBAIXADOR MORO: Això que dius són calumnies vils que no podem tolerar. Si vas per eixe camí trencarem el compromís de raonar.
AMBAIXADOR CRISTIÀ: Aleshores per no perdre més temps, contestam a una sola pregunta. Estaríeu predisposats a lliurar el castell a nosaltres els cristians que venim en nom del rei?.
AMBAIXADOR MORO: A cap cristià del món lliurarem aquest castell.
 
 
AMBAIXADOR CRISTIÀ: Com sou capaços de rebujar l´oferta de pau? Ara, els cristians vindrem i amb la força aconsseguirem la vostra submisió. Després hi haurà escarment per a tots els moradors i farem captius a aquells que s´escàpen de la mort.
AMBAIXADOR MORO: Eixes amenaces no em fan por, són trellats que et fa dir el teu orgull. Al camp de batalla es demostrarà qui tè més força i raó.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AMBAIXADOR CRISTIÀ: Si provoques la guerra forta la tindràs.
AMBAIXADOR MORO: Si a la guerra ,m´arrastres, la mantindré.
AMBAIXADOR CRISTIÀ: Volem recuperar el que van perdre el dia aquell.
AMBAIXADOR MORO: Volem consolidar el retindre aquest castell.
AMBAIXADOR CRISTIÀ: Tenim el poder de Deu contra els perills que porteu.
AMBAIXADOR MORO: Tenim el poder d´Alàh que sempre ens ajudarà.
AMBAIXADOR CRISTIÀ: Cristians tots, a conquerir aquest poble i el castell!!.
AMBAIXADOR MORO: Sarraïns tots, a guanyar defensant la nostra llei!!.
 
GUANYA EL CAPITÀ CRISTIÀ, FI DE LA 2a AMBAIXADA