infoFIESTA 48

Festes Majors del Camp de Mirra

El 15 d ́agost de 2007 com a pròleg de les Festes Majors del Camp de Mirra s ́inaugurava amb solemnitat el mural en ferro calat del Tractat d ́Almisrà, dissenyat per el reconeixent pintor Josep Navarro Ferrero (Beneixama, 1936-Villena, 2008) i esplendidament realit-zat per l ́artesà del ferro d ́Ontinyent Rafel Ballester Gandia, qui a fet una reproducció meravellòsa del dibuix original.

El gran mural està plantejat sobre xafres planes de manera superposada, en un espai general en el que es representen dos esce-nas semblats a les que es donarien en la històrica entrevista d ́Almisrà, i que tots els anys cobren vida en la representació anual en la nit del 25 d ́agost, el lloc escollit per al seu emplaçament es la façana de l ́emblemàtica esglesia de Sant Bertomeu de Camp de Mirra, a més de l ́esplèndid marc de rajola realitzat per l ́obrer Tomàs Castelló que envolta tot el mural. Es una obra plenament integrada en el conjunt captivador de la plaça.

Les dues escenas principals estan enmarcades per diverses al.legories decoratives inspirades per l ́autor en il.lustracions dels codis i cantigues medievals. En l ́escena superior del mural, es representa a En Jaume I, el Rei que pel el seu sentit d ́estat, va haver d ́enfrontar- se a les pressions aristocràtiques de la noblesa feudal que volia convertir les noves terres del Regne de València en feudalismes particulars per enriquir-se les classes privilegiades. En la vinyeta se encontra també la Reina Violant, una dona de molta i sensible personalitat; l ́Infant Alfonso de Castilla i Guillem l ́escrivà del rei. A la part inferior i en possició de diàleg i conversa, es trobem distints personatges dels que acompanyavent als monarques en les actuacions d ́estat, i que pertanyien als estaments de la noblesa, ordres militars i eclesiàstics.

El mural en ferro del Tractac d ́Almisrà, es una de les aportacions artístiques mes importants realitzades del voltant dels quasi cuaranta anys de la recreació anual de l ́històric pacte en El Campo de Mirra i demostra el recolçament dels artistes plàstics, al projecte cultural de l ́Asocciació del Tractac d ́Almisrà